Ohlédnutí za Dnem pro zdraví.
V sobotu 10. listopadu Zdravý Rožnov - občanské sdružení ve spolupráci s Iskérkou. o. s. a Sdružením diabetiků ČR – územní organizací Rožnov uspořádalo Den pro zdraví. Přesto, že po deseti letech této aktivity v Zemědělské škole bylo změněno místo konání a situováno do skromnějších prostor v Iskérce na Chodské ulici, zájemci si cestu našli. To skromnější bylo určeno i menším grantem města, ale věci neuškodilo. O hlavní i doprovodný program zájem opravdu byl mezi starší i mladší generací. Cvičení s malými a velkými míči sice mělo méně pohybu chtivých než těch, kteří chtěli zakusit nějakou masáž, nechat si změřit tlak a cukr v krvi, či měření Supertronikem, nebo ochutnat jednohubky s čajem a jablečným moštem. Největším tahákem ale byla přednáška MUDr. Josefa Kučery z Povážské Bystrice. Dozvěděli jsme se, že hlavním problémem ztráty imunity a nástupu nemoci je překyselení organizmu a s tím související živné prostředí pro mnohé parazity ve střevech, ale nejen tam. Promítaná prezentace byla víc jak výmluvná a to nejen záběry parazitů pod mikroskopem, ale i obrázky „okousaných či slepených krvinek“ lidí svého zdraví nedbalých či neinformovaných. Pan doktor dovedl vše přehledně a stručně vysvětlit. Chceš být zdravý? Máš to ve svých rukou, ve své hlavě …rozhodni se! Pomož si sám a bude ti pomoženo. Každý se tak mohl zamyslit, zda jeho životní styl je zdravý co do stravy, pitného režimu, pohybu, pozitivního myšlení a chování. Akce končila bubnováním a muzicírováním dokonce přesčas, jak se do toho účastníci nadšeně zabrali. Zdravý Rožnov – o. s. tedy opět splnil v rámci projektu Zdravý rok 2012 své směřování – nabídnout veřejnosti hodnotné informace. Celá částka vstupného dobrovolného byla věnována Iskérce, o. s.
Abych nechválila jen MUDr. Josefa Kučeru a ostatní aktéry nechala pod anonymními jmény organizací, ač k zdařilosti Dne pro zdraví rovněž přispěli, připojím poděkování i jim:
Mgr. Aleně Jbaili za cvičení s míči, Marii Krieglerové a jejímu týmu Sdružení diabetiků za měření tlaku a cukru v krvi, Martě Stoklasové za měření Supertronikem a informace o doplňcích stravy Energy a Diochi, Anetě a Silvii Valachovým za ukázky masáží obličeje a lymfo drenáže nohou, Janě Klikové a její bubnovací skupině , Evženii Dudíkové za zajištění pitného režimu, Anetě a Veronice Valasovým, Aleně Kudlákové, Ludmile Huskové a Elišce Bittnerové za vytvoření jednohubek racionální stravy. Recepty pomazánek najdete na archiv.zdravyroznov.cz. A v neposlední řadě Vlastě Křeménkové, která připravila a posléze uklidila vše v budově Iskérky. Ovšem bez šikovnosti RNDr. Ivana Lukáše, který dovede sehnat u sponzorů pro sdružení finance, by žádná akce, byť skromně, nemohla být uskutečněna. Dík všem ze srdce.
Jarmila Mikulášková,
hlavní organizátorka Dne pro zdraví.
Jemná pohanková pomazánka
základ:
- 250 ml mléka
- 110 g pohankové krupice
- 1 ks tvarohu
- 1 ks sýra Lučina
- 1 ks bílého jogurtu
- 1 ks větší cibule
- pepř, citrónová šťáva, sůl, petrželka
Uvaříme krupici, necháme ji trošku vychladnout a přidáme zbývající suroviny. Do základu poté můžeme přidat česnek (popř. medvědí česnek) nebo nivu.
Jemná papriková pomazánka z červené čočky
- 150g uvařené červené čočky
- 1 ks sýra Lučina
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce drobně nakrájené petrželky nebo pažitky
- 1 ks menší cibule
- 50g sterilovaných kapií
- 1 ks uvařeného vejce
- 1 ks sterilované okurky
- špetka mleté červené papriky
Všechny ingredience smícháme a můžeme dochutit např. citrónovou šťávou.
Hummus
- 400g cizrny
- šťáva z 1 velkého citronu
- 6 lžic tahini (pasta ze sezamových semínek)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- nať koriandru a černé olivy na ozdobení
Cizrnu z plechovky (nebo den předem namočenou a povařenou) přecedíme, trošku tekutiny si však ponecháme. Za postupného přidávání tekutiny a citrónové šťávy cizrnu rozmixujeme do hladka. Poté vmícháme tahini a olivový olej. Dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme. Hummus chutná nejlépe vychlazený.
Hummus dáme do servírovací mísy, pokapeme olivovým olejem, ozdobíme nasekaným koriandrem a černými olivami. Podává se s opečenou ciabattou, bagetou či vekou.
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha, 2000, str. 104)
Buchta s dýní
Původní recept je s řepou, najdete ho ve výborné kuchařce Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu.
- 250g dýně (použila jsem Hokaidó, nemusí se loupat)
- 120g cukru krupice (přírodní)
- 125g rozpuštěného másla
- 200g mouky (může být napůl polohrubá a žitná nebo špaldová)
- 60g vlašských ořechů (část směs semínek - slunečnice, dýně atd)
- 50g rozinek
- 1 lžička prášku do pečiva
- Troubu předehřejeme na 160°C. Formu (kulatou o průměru 23cm, já jsem použila srnčí hřbet) vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme papírem na pečení (tu kulatou)
- Nastrouháme dýni na hrubém struhadle. Ořechy nahrubo nasekáme nožem.
- V míse šleháme vejce s cukrem do bělavé pěny. Postupně přidáváme mouku a rozpuštěné máslo.
- Nakonec vmícháme dýni, ořechy a rozinky a prášek do pečiva.
- V troubě pečeme cca hodinu.
Ovesné sušenky
jsou z webových stránek www.kitchenette.cz, kde najdete spoustu dalších výborných receptů
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou)
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
- 130 g másla
- 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 2 lžíce vody
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka skořice
- lžička vanilkové esence
- volitelné: 4 lžíce slunečnicových semínek, lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku, …
- Ve velké míse smíchejte vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.
- V malém hrnci rozehřejte máslo spolu se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu a přidejte ji k rozehřátému máslu.
- Máslovou směs nalijte k suché vločkové směsi, dobře promíchejte.
- Rozehřejte troubu na 150°C.
- Lžičkou tvarujte malé hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Nechávejte dost místa mezi jednotlivými, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.
- Pečte 15 - 20 minut do zlatohněda. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte vychladnou na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Mrkvová pomazánka s křenem a cibulí
- 100 g majolky
- 300 g očištěné karotky (nebo mrkve)
- 50 g křenu
- 50 g cibule
- 1 lžička hořčice
- citrónová šťáva
- sůl
- pepř
- cukr
Do majolky nastrouháme mrkev a křen, přidáme jemně krájenou cibuli, hořčici, citronovou šťávu, sůl, pepř, špetku cukru a vše promícháme. Mažeme na bílé pečivo (ale tmavé je chutnější).